sábado, 31 de enero de 2009

Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Els criteris que la UNESCO utilitza per incluïr una ciutat al Patrimoni de la Humanitat són els següents:

- Aportar un testimoni únic, o excepcional, d'una civilització o d'una tradició cultural desapareguda.

- Exerceix una influència considerable, en un període donat o en un àrea cultural determinada, sobre el desenvolupament de l'arquitectura, les arts monumentals, el planejament urbà o la creació de paisatges.

- Constitueix un exemple excel·lent d'establiment humà o d'ocupació del territori representatiu de cultures tradicionals, sobretot quan són vulnerables a mutacions irreversibles.

- Ofereix un exemple eminent d'un tipus de construcció o de conjunt arquitectònic o de paisatge que il·lustra un període significatiu de la història humana. Constituïx una obra mestra del geni creador de l'home.

- Apareix directa o materialment associat a esdeveniments o tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació excepcional.

A més d'aquests criteris, qualsevol bé per al qual es pretengui la inscripció haurà de reunir dues condicions prèvies: D'una banda, respondre en la seva concepció, materials i execució al valor d'autenticitat, pel que no s'accepten reconstruccions conjunturals no recolzades en documentació de l'original i d'altra banda, gaudir de protecció jurídica i mecanismes de gestió adequats per a assegurar la seva conservació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario