sábado, 31 de enero de 2009

Tarragona


Tarragona és una ciutat i municipi del sud de Catalunya. És capital de la província del mateix nom i de la comarca del Tarragonés i està a la vora del Mediterrani. Pertany a l'àmbit territorial de Camp de Tarragona i és la capital del Sistema Urbà del Camp de Tarragona, segons el Pla territorial general de Catalunya. Compte amb una llarga tradició històrica i cultural i és destinació de molts turistes, tant per les seves platges d'aigües càlides com pel seu patrimoni artístic. És al costat d'altres dotze poblacions espanyoles Patrimoni Mundial de la Unesco.

Tarragona té un total de 137.536 habitants, segons dades del padró del 01 de gener de 2008. Tarragona és cabdal d'una àrea metropolitana, que comprèn els nuclis urbans de Reus i Valls, de 475.000 habitants. La població està distribuïda en diferents barris que van de ponent a llevant.

A l'època antiga, Tarragona va ser conquerida per diferents imperis:

Tarcon fenícia

Se suposa que fou fundada pels fenicis, que li van donar el nom de Tarcon, que vol dir ciutadella, a la vora del riu Tulcis, avui Francolí.

Tàrraco romana

Després de la conquesta romana, Tarcon (potser Kesse) fou engrandida i fortificada per Publi i Corneli Escipió que la van convertir en base contra els cartaginesos. Se li donà el nom de Tàrraco (en llatí Tarraco) i va esdevenir més tard capital de la província Tarraconense. Fou colònia romana i cap de convent jurídic.

Tàrraco visigoda

Després de la caiguda de l'Imperi romà, arribaren els pobles germànics. El rei visigot Euric va saquejar, cremar i destruir la ciutat el 480. Així, la majestuosa capital romana esdevindria en poc temps una simple ciutat gairebé despoblada al sud de la nova capital, Barcelona.

Època medieval


Tarrakuna musulmana

Els àrabs arribaren a Tàrraco i el 719, els exèrcits de Mussa ibn Nussayr l'arrassaren. En desmembrar-se el Califat de Còrdova, formà part de la taifa de Saragossa i posteriorment de la taifa de Tortosa. Durant molts anys, la frontera entre cristians i musulmans s'establí entre el Gaià i el Llobregat, convertint la zona de Tarragona en una terra de ningú. Això provocà incertesa en els habitants del Camp de Tarragona, que impedí el seu progrés.

Tarragona cristiana

L'any 1116 es produí la reconquesta cristiana de Tarragona per part de les tropes de Ramon Berenguer III. Quan s'aconseguí recuperar tota la Catalunya Nova, la ciutat experimentà un creixement espectacular amb nous pobladors procedents de la Catalunya Central.

Època moderna

Al llarg dels segles XVI-XVII, la ciutat representà un centre important de poder al sud de Catalunya. Foren importants les escaramusses entre tropes castellanes i catalanes durant la Guerra dels Segadors.

Època contemporània

La ciutat tolerà el pas de les tropes de Napoleó per la zona, però es rebel·là quan volgueren instal·lar-s'hi. A mitjans de segle XIX, comença un procés d'industrialització de la zona propera al port i al Francolí. Es desenvolupà el comerç, sobretot amb Amèrica. La fil·loxera afectà el Camp de Tarragona i de retruc la ciutat. La República i la Guerra civil espanyola marcaren una època força convulsa per Tarragona. Durant la post-guerra, es va acollir a una gran quantitat d'emigrants procedents d'Aragó i Andalusia, d'entre altres regions.









No hay comentarios:

Publicar un comentario