sábado, 31 de enero de 2009

Grècia


Grècia (oficialment República Hel·lènica) és una república del sud-est d'Europa, a l'extrem meridional de la península Balcànica.

Grècia té una llarga i rica història durant la qual ha estès la seva influència sobre tres continents.

La capital és Atenes, amb 700.000 habitants (i més de tres milions en l'aglomeració urbana, que inclou el port del Pireu), i les ciutats principals són Tessalònica (350.000 hab.), Patres (160.000 hab.), Iràklion (135.000 hab.) i Làrissa (130.000 hab)

L'Antiga Grècia va néixer a les costes del mar Egeu, on es van desenvolupar les civilitzacions minoica (a Creta) i micènica, les primeres civilitzacions europees. Després d'aquestes, al voltant de l'any 800 aC, es va iniciar una nova era de civilització hel·lènica, la Grècia de les ciutats estat que van establir colònies arreu de la Mediterrània, van resistir les invasions perses i la cultura de la qual fou la base de la civilització hel·lenística que va seguir l'imperi del macedònic Alexandre el Gran.

Militarment, Grècia va entrar en decadència fins que fou conquerida pels romans a partir del 168 aC, tot i que la cultura grega va influir molt en la vida de Roma. Grècia va esdevenir una província de l'Imperi Romà fins a la seva partició en dos; la part oriental (l'Imperi Bizantí, amb seu a Constantinoble) va continuar sent de natura grega i se'n considerava l'hereva directa. Des del segle IV fins al segle XV l'Imperi Romà d'Orient va sobreviure onze segles als atacs d'occident i d'orient fins a la caiguda de Constantinoble (29 de maig de 1453) sota l'Imperi Otomà.

El 1912 Grècia lluita a la Primera Guerra Balcànica juntament amb altres països balcànics (Sèrbia, Montenegro i Bulgària) contra Turquia, que acaba essent derrotada i perdent la major part dels seus territoris a Europa.

Després de la Primera Guerra Mundial, el tractat de Sèvres atorga a l'Estat Grec la ciutat d'Esmirna.

El 1922, l'exèrcit grec, enlluernat pel vell somni d'una "Gran Grècia" (la anomenada "Megali Idea" - Gran Idea) i empesa per les potències occidentals (Anglaterra i França amb l'ajut d'Itàlia) envaeix Turquia.

El 1973 se cel·lebra un referèndum en què els grecs aboleixen la monarquia. L'any següent, la nova república es dotava d'una constitució democràtica, encara en vigor. Grècia va entrar a la Comunitat Econòmica Europea el 1981 i va adoptar l'euro com a moneda el 2001.

No hay comentarios:

Publicar un comentario